Studieschuld


Hoe hoog wordt mijn studieschuld?

Voor iedereen die al studeert of wil gaan studeren: een rekenhulp om te schatten hoe hoog je studieschuld straks wordt.

Huidige studieschuld
Aantal jaren dat je (nog) verwacht te gaan lenen
Leenbedrag per maand

     |     reset

Hoeveel en hoelang moet ik aflossen?

Lenen voor je studie gaat heel makkelijk. En de rente van DUO is nog nooit zo laag geweest! Maar eens moet je toch terugbetalen. Hoelang gaat dat duren en hoeveel gaat dat kosten?  Hier een handige rekenhulp. Daarbij houden we ook al rekening met een stijgende rente.

Studieschuld
Afstudeerjaar
Maandelijkse aflosbedrag
Aantal maanden dat je wacht met afbetalen

     |     reset

 

Hieronder vind je een korte toelichting op het huidige leen- en aflosstelsel. Voor uitgebreide informatie ga je naar de website van DUO.

Lenen in het kort

Een studieschuld opbouwen kan grofweg op twee manieren: iedere student die studiefinanciering ontvangt van DUO, leent dat bedrag in eerste instantie. Als je niet binnen tien jaar afstudeert moet je het volledige bedrag terugbetalen, inclusief rente. Daarnaast kun je er zelf voor kiezen een bedrag te lenen. Hoe hoog dat bedrag is mag je zelf bepalen, maar er zit wel een maximum aan dat afhankelijk is van je schooltype en woonsituatie.

Lenen bij DUO is relatief goedkoop. Zo betaalde je in 2013 maar 0,6% rente over je lening. En dit jaar is het rentepercentage nog lager: 0,0%. Zo lang je recht hebt op studiefinanciering verandert dat percentage jaarlijks. Na je studie staat het rentepercentage telkens voor 5 jaar vast.

Aflossen in het kort

Ben je al klaar met studeren? Hopelijk heb je flink genoten van je studententijd want na je afstuderen roept de plicht. Niet alleen moet je gaan werken, er staat ook een studieschuld (die soms is opgelopen tot in de tienduizenden euro's) te wachten om afgelost te worden. Met dat aflossen mag je na je studententijd nog maximaal twee jaar wachten. Daarna moet de totale studieschuld binnen 15 jaar afgelost zijn.

Dit schooljaar begonnen met studeren? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel en krijg je straks 35 jaar de tijd om terug te betalen. Bovendien mag je onder deze nieuwe voorwaarden vijf keer een jaar uitstel van terugbetaling aanvragen – de zogenoemde jokerjaren. Dat kan handig zijn als je wilt investeren in een huis of een bedrijf wilt starten.

Studenten met een diploma op zak, maar die pas binnen nu en twee jaar hoeven te beginnen met aflossen, krijgen één keer de kans om te kiezen tussen de oude en de nieuwe afbetalingsregeling, dus tussen 15 en 35 jaar aflossingstermijn.

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: