Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes

15 maart 2018 - Hoe is het mogelijk dat studenten nog altijd boetes krijgen als ze hun ov-studentenkaart te laat stopzetten? Het moet toch automatisch kunnen, meent de Tweede Kamer. Maar de scherpe vervolgvragen vinden geen weerklank bij de minister.

Tientallen miljoenen euro’s betalen studenten en oud-studenten aan boetes als ze vergeten hun ov-studentenkaart op tijd stop te zetten. Die boetes zijn de Tweede Kamer een doorn in het oog.

Na allerlei debatten, Kamervragen en moties kwam er een onderzoek naar de technische mogelijkheden om de ov-studentenkaart automatisch stop te zetten. En hoewel het nieuwe kabinet de boetes gaat aanpakken, beantwoordde het rapport afgelopen najaar toch niet alle vragen.

Waarom gaan studenten niet op rekening rijden, vroeg GroenLinks bijvoorbeeld, zoals bij de ‘businesscard’ die de NS aanbiedt aan zakelijke klanten. De rekening volgt achteraf, zodat je ook makkelijk kunt bepalen of iemand nog gratis mocht reizen of niet. Dan zijn boetes nergens meer voor nodig. En dat is geen toekomstmuziek, benadrukte GroenLinks, want die technologie is er dus al.

Privacy

Maar dat ziet minister Van Engelshoven anders. Het zou zomaar drie tot vijf jaar kunnen duren voor deze technologie beschikbaar komt voor alle studenten en misschien zijn er dan al betere mogelijkheden. Studentenorganisaties zouden bovendien geen voorstander zijn van zo’n kaart.

Dat laatste klopt, bevestigt voorzitter Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg. Het ISO ziet problemen met de privacy van studenten en vindt het ook geen goed idee om studenten achteraf rekeningen te sturen.

Intussen werkt het openbaar vervoer op aandringen van de politiek aan een slimmer gebruik van de blacklist, de lijst van geblokkeerde ov-kaarten waarmee reizigers niet meer kunnen inchecken. Die lijst mag niet te omvangrijk zijn, anders duurt het inchecken te lang. NS werkt wel aan een proef met ‘onbeperkte’ capaciteit van de blacklist, maar volgens de minister zijn de uitkomsten van die proef er nog niet.

Enig wantrouwen wekt dit misschien wel, want de ov-bedrijven hebben de afgelopen jaren bepaald geen haast gemaakt met technische verbeteringen. Ze leken de torenhoge boetes prima te vinden. Bij de komst van de ov-chipkaart hadden ze nog beloofd dat de boetes zouden verdwijnen en het ‘studentenreisrecht’ automatisch stopgezet zou worden, bleek afgelopen september uit een reconstructie van het HOP. Maar sindsdien gebeurde er weinig meer en pleitten de vervoersbedrijven zelfs voor een verhoging van de boetes.

Prikkel

Hebben ze eigenlijk wel een prikkel om het probleem op te lossen, wilde D66 dan ook weten. Volgens de minister wel. De vervoersbedrijven zouden “uiteraard zoveel mogelijk misbruik en fraude door reizigers willen voorkomen”. En zodra een of meer vervoersbedrijven technisch in staat zijn om alle verlopen ov-studentenkaarten op een zwarte lijst te zetten, dan zal het prompt gebeuren.

Hoeveel van die ov-studentenkaarten worden er nu eigenlijk stopgezet via die blacklist, vroeg de VVD zich af. Maar de onderzoekers willen de exacte getallen niet geven “omwille van fraudebestendigheid”. “Ik kan uw vraag dan ook niet beantwoorden”, zegt de minister.


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

11-06-2018 Collegegeld met 18 euro omhoog: kleinste stap in jaren
31-05-2018 CDA en PvdA willen compensatie voor ‘pechstudenten’
28-05-2018 Tegenvaller van honderden miljoenen op begroting OCW
23-05-2018 DUO is 2 miljoen keer gebeld en nam 1 miljoen keer op
04-05-2018 Topdrukte bij MijnDUO na grootscheepse vernieuwing
25-04-2018 Halvering collegegeld beter dan niets, vindt oppositie
23-04-2018 Niet reizen = geen ov-boete
23-04-2018 Jong in hoger onderwijs? Dat blijft duur
19-04-2018 Halvering collegegeld: niet zeuren, maar opschieten
19-04-2018 ‘Alles op rolletjes bij DUO’
19-04-2018 Akkoord over basisbeursmiljoenen: eerste horde genomen
19-04-2018 Hbo-afgestudeerden steeds makkelijker aan de bak
03-04-2018 Omscholen van zorg naar onderwijs: collegegeld blijft hoog
22-03-2018 Erasmus Universiteit gaat tarief dure master analyseren
20-03-2018 Raad van State maakt gehakt van halvering collegegeld
19-03-2018 Minister fluit EUR terug om torenhoog collegegeld
15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: