MijnDUO gaat offline, maar geen paniek

26 februari 2018 - MijnDUO gaat een maand op zwart om het ict-systeem te vernieuwen. Maar alles is tot in de puntjes voorbereid en DUO blijft gewoon bereikbaar, bezweert minister Van Engelshoven.

Overheid en ict-vernieuwing… het blijft een spannende combinatie. De vernieuwing van MijnDUO is intussen twee keer duurder dan gedacht. En het systeem moet ook nog eens een maand op zwart.

Afgelopen najaar bezwoer minister Van Engelshoven de verontruste Tweede Kamer dat zo’n periode echt nodig was voor een vlekkeloze invoering. Bovendien zou de service van DUO niet in gevaar komen.

Vandaag zet ze in een brief alle voorbereidingen op een rij. In april worden de gegevens van 4,8 miljoen personen overgezet naar het nieuwe systeem. DUO moet constant opletten of er geen fouten worden gemaakt. Daarom worden de gegevens bevroren en kan niemand tussentijdse wijzigingen maken.

Even wachten

Maar studenten krijgen gewoon studiefinanciering op hun rekening gestort en de automatische incasso voor terugbetalers loopt ook door. DUO blijft bovendien bereikbaar via telefoon, Twitter, Facebook en Instagram. Ook kunnen studenten naar een servicebalie in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Rotterdam en Zwolle.

Willen studenten hun studiefinanciering wijzigen? Die wijzigingen worden dan met terugwerkende kracht ingevoerd zodra het systeem weer in de lucht is, belooft Van Engelshoven. “Veel aanvragen en wijzigingen kunnen wel even wachten.”

Studenten kunnen natuurlijk tegen een acuut probleem aanlopen, erkent de minister, bijvoorbeeld door een sterfgeval. Ook kan er een financieel noodgeval zijn. “Ik vind het heel belangrijk dat deze studenten dan geholpen kunnen worden”, schrijft ze. Voor zulke uitzonderlijke gevallen heeft DUO een ‘intern loket’ ingericht.

Coulance

Er komt een voorlichtingscampagne. Studenten en terugbetalers krijgen allemaal een e-mail van DUO. Er gaat bovendien een papieren brief de deur uit naar minderjarige studenten en aflossers met een betalingsachterstand. Ook via de website en andere kanalen gaat DUO informatie geven.

Mocht het voor sommige (oud-)studenten toch onverhoopt misgaan, “dan zal DUO proberen om samen met hen een zo goed mogelijke oplossing te zoeken”, aldus de minister. “Met DUO heb ik afgesproken dat coulance daarbij het uitgangspunt zal zijn.”

En wat krijgen studenten ervoor terug? Aanvragen en wijzigingen worden vanaf mei direct verwerkt (en bevestigd) en studenten krijgen meer inzicht in hun studieschuld: welk deel is een gift, welk deel een lening?

In de eerste dagen van mei kan het nieuwe systeem nog wat haperingen vertonen, waarschuwt Van Engelshoven. Want wellicht willen heel veel studenten dan tegelijkertijd inloggen. Het is moeilijk voorspelbaar wat het gevolg is van zo’n ‘piekbelasting’.


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek
22-02-2018 D66: verplichte toelatingstoetsen moeten gratis
08-02-2018 ‘Geef elke gehandicapte student dezelfde studietoelage’
02-02-2018 Kabinet zet vaart achter halvering collegegeld eerstejaars
01-02-2018 Onterechte studiekosten: Hogeschool Rotterdam betaalt twee ton terug
29-01-2018 Basisbeurs: wel fraude, geen boete
25-01-2018 Studeren of niet? Effect leenstelsel gering, zegt CBS
25-01-2018 Rekenkamer: ‘Minister te rooskleurig over extra uitgaven aan hoger onderwijs’
22-01-2018 Extra studiekosten: wat doet de Onderwijsinspectie eraan?
21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’
07-12-2017 Oppositie: ‘Onderwijs kan niet efficiënter’
07-12-2017 D66: ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: