D66: verplichte toelatingstoetsen moeten gratis

22 februari 2018 - D66 wil dat studenten niet langer opdraaien voor de kosten van toelatingstoetsen die opleidingen verplicht stellen. “Niet iedereen heeft een vader of moeder die de portemonnee trekt voor een dure test.”

Bij sommige opleidingen moeten aankomende studenten een verplichte toelatingstest doen, die ze zelf moeten betalen. Het gaat bijvoorbeeld om de Test of English as a Foreign Language (TOEFL) of de Graduate Management Admission Test (GMAT), die verbale, wiskundige en analytische vaardigheden meet. En die toetsen zijn duur: aan studiemateriaal, het examen zelf en een certificaat ben je al gauw honderden euro’s kwijt.

Het zijn vooral studenten uit het buitenland die de toets moeten maken, maar het geldt soms ook voor Nederlanders, zegt Rhea van der Dong, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bijvoorbeeld bij de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft het idee dat de toetsen steeds vaker verplicht worden, nu meer masters hun studenten selecteren en het aantal Engelstalige opleidingen toeneemt.

Absurd

D66-Kamerlid Paul van Meenen wil dat elke aankomende student dezelfde kansen heeft. “Het is absurd om iemand vijfhonderd euro of meer te laten betalen nog voordat hij of zij überhaupt in aanmerking komt om een opleiding te doen”, zegt hij. “Mensen die het kunnen betalen kunnen de test zo vaak doen als ze willen of bijles nemen. Heb je geen geld, dan heb je pech.” Hij wil dat er snel duidelijkheid komt nu de selectieprocedures weer gaan beginnen.

Het ISO en de Landelijke Studentenvakbond zijn blij met de motie van D66. Ze vragen al langer aandacht voor dit probleem. Vorige zomer startte het ISO nog een meldpunt waar tientallen klachten over onterechte selectiekosten binnenkwamen.

Oud-minister Bussemaker bepaalde een jaar geleden dat opleidingen deze kosten niet meer in rekening mogen brengen en veranderde de wet. “Ik wil voorkomen dat onnodige financiële belemmeringen de studiekeuze beïnvloeden, waardoor getalenteerde kandidaten niet aan een opleiding beginnen. Daarom sta ik niet langer toe dat selecterende opleidingen een eigen bijdrage vragen van kandidaten.”

Toch liet ze ruimte in de wet: haar opvolger kan via een algemeen maatregel van bestuur besluiten dat opleidingen sommige selectiekosten wel degelijk in rekening mogen brengen. Het is de vraag of Van Engelshoven dat gaat doen.

Geen rek

De VSNU vindt niet dat de universiteiten voor de kosten van de toetsen moeten opdraaien. “There is no such thing as a free lunch”, zegt woordvoerder Bart Pierik. “De studentenbekostiging loopt terug, de werkdruk is hoog, er zit bij ons geen rek om deze bedragen voor eigen rekening te nemen.”

Pierik benadrukt dat zo’n toets geen selectie-instrument is, maar een toelatingseis. “Voor sommige vacatures heb je immers ook een rijbewijs nodig. Zo’n toets heeft ook voordelen: niet alleen is het voor de student prettig omdat hij bij de start van de opleiding zeker weet het niveau aan te kunnen, maar ook voor de universiteit omdat deze niet veel tijd en geld hoeft te steken om de studenten bij te spijkeren.”

Desondanks begrijpt hij wel dat de drempel om te gaan studeren voor sommige studenten nu steeds hoger wordt. “We zoeken naar manieren om de kosten te dempen, maar ik kan daar nu nog niet te veel over uitweiden.”


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

11-06-2018 Collegegeld met 18 euro omhoog: kleinste stap in jaren
31-05-2018 CDA en PvdA willen compensatie voor ‘pechstudenten’
28-05-2018 Tegenvaller van honderden miljoenen op begroting OCW
23-05-2018 DUO is 2 miljoen keer gebeld en nam 1 miljoen keer op
04-05-2018 Topdrukte bij MijnDUO na grootscheepse vernieuwing
25-04-2018 Halvering collegegeld beter dan niets, vindt oppositie
23-04-2018 Niet reizen = geen ov-boete
23-04-2018 Jong in hoger onderwijs? Dat blijft duur
19-04-2018 Halvering collegegeld: niet zeuren, maar opschieten
19-04-2018 ‘Alles op rolletjes bij DUO’
19-04-2018 Akkoord over basisbeursmiljoenen: eerste horde genomen
19-04-2018 Hbo-afgestudeerden steeds makkelijker aan de bak
03-04-2018 Omscholen van zorg naar onderwijs: collegegeld blijft hoog
22-03-2018 Erasmus Universiteit gaat tarief dure master analyseren
20-03-2018 Raad van State maakt gehakt van halvering collegegeld
19-03-2018 Minister fluit EUR terug om torenhoog collegegeld
15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: