LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”

21 december 2017 - “Brutaal” noemt de Landelijke Studentenvakbond de hogere boetes voor studenten die hun ov-kaart te laat stopzetten. “De vervoerders kunnen er nog even flink van profiteren”.

Minister Van Engelshoven maakte vanmorgen bekend dat ze de ov-boetes – conform de wens van de Tweede Kamer – in hoogte gaat variëren: de eerste maand iets lager, daarna fors hoger. Zo wil ze misbruik van de ov-studentenkaart bestrijden.

Schandalig

LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh vindt dat de boetes volledig van tafel moeten. “Het is schandalig dat studenten nog altijd opdraaien voor een slecht werkend systeem. Eén op de drie oud-studenten krijgt zo’n ov-boete en ruim negentig procent wijt dit aan gebrekkige informatie. Zij weten vaak niet dat hun reisrecht verlopen is of dat hun ov-studentenkaart niet goed is stopgezet. Ruim een derde van het totale boetebedrag ontstaat doordat DUO pas na ruim een maand vaststelt dat iemands reisrecht verlopen is.”

Cashen

Doorgaan met de ov-boetes geeft volgens de LSVb een slecht signaal aan de ov-bedrijven. Sewbaransingh: “Jarenlang hebben zij de echte oplossing – het automatisch ongeldig maken van verlopen ov-kaarten – tegengewerkt omdat ze de boetes als onderdeel van hun verdienmodel zijn gaan beschouwen.  DUO heeft de afgelopen vijf jaar ruim 140 miljoen euro aan boetes geïnd voor de ov-bedrijven! Op deze manier kunnen die nog even lekker doorgaan met cashen.”

Raar

Echte zwartrijders moet je toch aanpakken? “Ja, maar waarom zou je dat niet aan de ov-bedrijven zelf overlaten?”, vraagt de LSVb-voorzitter zich af. Volgens hem is de druk op de ov-bedrijven opgevoerd dankzij onthullingen van het Hoger Onderwijs Persbureau. “Nu blijkt ineens dat er nog best technische oplossingen mogelijk zijn.” 

De capaciteit van de blacklist, waarmee vervoerders ov-kaarten kunnen blokkeren, wordt volgend jaar verdubbeld en de verlopen ov-kaarten gaan rouleren: sommige staan maandag op de blacklist, andere dinsdag en weer andere woensdag. “Zo kunnen er al veel meer kaarten worden geblokkeerd. Raar dat dit zo lang heeft moeten duren!”

Frustrerend

Het Interstedelijk Studenten Overleg, tegenhanger van de LSVb, reageert positiever en wijst op de goede ontwikkelingen. Studenten mogen bijvoorbeeld geen boete meer krijgen als ze hun kaart niet hebben gebruikt. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Het is als student onwijs frustrerend om honderden euro’s aan boetes te krijgen, terwijl je geen kilometer gereisd hebben met je ov-kaart. We zijn blij dat dit aangepakt wordt.” 

Het ISO stoort zich ook iets minder aan de verhoging van de boetes, nu studenten meer tijd krijgen om hun kaart stop te zetten. Maar dan moet de communicatie wel verbeteren, vindt Van der Dong: “Het kan niet zo zijn dat een student nog geen boete op de mat heeft gehad, maar zij al wel het dubbele bedrag neer moet tellen.” 


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

20-03-2018 Raad van State maakt gehakt van halvering collegegeld
19-03-2018 Minister fluit EUR terug om torenhoog collegegeld
15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek
22-02-2018 D66: verplichte toelatingstoetsen moeten gratis
08-02-2018 ‘Geef elke gehandicapte student dezelfde studietoelage’
02-02-2018 Kabinet zet vaart achter halvering collegegeld eerstejaars
01-02-2018 Onterechte studiekosten: Hogeschool Rotterdam betaalt twee ton terug
29-01-2018 Basisbeurs: wel fraude, geen boete
25-01-2018 Studeren of niet? Effect leenstelsel gering, zegt CBS
25-01-2018 Rekenkamer: ‘Minister te rooskleurig over extra uitgaven aan hoger onderwijs’
22-01-2018 Extra studiekosten: wat doet de Onderwijsinspectie eraan?
21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: