Nog meer werk voor hbo'ers en academici, zegt ROA

4 december 2017 - Technici en ict’ers zitten op rozen: zij vinden de komende jaren makkelijk een baan. En voor psychologen en universitaire leraren zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt verbeterd. Ook in het hbo zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen en kunstenaars bij nader inzien prima.

Dat blijkt uit de nieuwste prognoses van het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA, dat elke twee jaar een update van de voorspellingen geeft. Afgestudeerde academici hebben iets meer kans op werk dan eerder gedacht.

Deels zijn de voorspellingen hetzelfde als in 2015. Technici en ict’ers kunnen eenvoudig een baan vinden. De arbeidsmarkt ziet er goed of zelfs ‘zeer goed’ uit. Ook leraren komen makkelijk aan de slag.

Opvallend is vooral de omslag bij fysiotherapie en verpleegkunde. Twee jaar geleden zag het er ‘matig’ uit, vonden de onderzoekers van het ROA, maar nu niet meer. De vooruitzichten zijn goed. Dat geldtook voor universitair afgestudeerden in de psychologie.

Bezuinigingen

“Twee jaar geleden stonden er in de zorg veel bezuinigingen op stapel”, zegt hoogleraar Didier Fouarge van de Universiteit Maastricht, waar het ROA deel van uitmaakt. “Daar hielden we toen rekening mee en dat had grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Maar beleidsmakers houden niet altijd woord: de bezuinigingen zijn van tafel geveegd en er komt zelfs twee miljard bij. Dat is misschien maar goed ook, alleen is dat voor mij wel lastig. Ik moet mijn voorspellingen bijstellen.”

Voor hbo-journalisten (van slecht naar matig) en voor afgestudeerden van kunstopleidingen (van matig naar goed) zijn de prognoses gewijzigd. Kun je eigenlijk wel vertrouwen op zulke veranderlijke informatie?

Fouarge: “Je wilt iets weten over de arbeidsmarkt van de komende jaren en daarvoor moet je je baseren op de beste informatie die voorhanden is. Maar we houden de prognoses niet voor niets up-to-date. Ze veranderen nu eenmaal.”

Ook voor universitaire leraren (van matig naar goed) zijn de voorspellingen omgegooid. “Er zijn iets minder studenten in de opleidingen en de vraag is nu iets groter”, zegt Fouarge. “Scholen willen meer universitair geschoolde docenten voor de klas. Het is een kleine markt, dus dan kan zoiets een flink verschil maken.”


Wereldvreemd
 

De cijfers van het ROA vinden hun weg naar studiekiezers via websites als studiekeuze123.nl en ook via de Keuzegidsen voor het hoger onderwijs. “Het is belangrijk dat deze cijfers er zijn”, begint Frank Steenkamp van de Keuzegids, “maar soms krijg ik het gevoel dat de voorspellingen een tikje formeel en wereldvreemd tot stand komen. Over de zorg hadden ze nooit zo negatief hoeven zijn. Je kon op je vingers natellen dat de behoefte aan verpleegkundigen zou toenemen. Ook over het tekort aan leraren wordt toch al een poosje gesproken.”

Zo vermoedt hij ook dat de huidige voorspellingen voor studenten toerisme en vrije tijd niet kloppen. Volgens het ROA zijn de vooruitzichten slecht, maar Steenkamp vermoedt dat het wel meevalt. “Het toerisme gaat groeien en al die Aziaten willen toch ook rondgeleid worden. Er zijn heus niet alleen wat extra schoonmakers in hotels nodig.” 

HOP, Bas Belleman. Bewerking: redactie Studie-kosten


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

08-02-2018 ‘Geef elke gehandicapte student dezelfde studietoelage’
02-02-2018 Kabinet zet vaart achter halvering collegegeld eerstejaars
01-02-2018 Onterechte studiekosten: Hogeschool Rotterdam betaalt twee ton terug
29-01-2018 Basisbeurs: wel fraude, geen boete
25-01-2018 Studeren of niet? Effect leenstelsel gering, zegt CBS
25-01-2018 Rekenkamer: ‘Minister te rooskleurig over extra uitgaven aan hoger onderwijs’
22-01-2018 Extra studiekosten: wat doet de Onderwijsinspectie eraan?
21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’
07-12-2017 Oppositie: ‘Onderwijs kan niet efficiënter’
07-12-2017 D66: ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’
07-12-2017 Half collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen
04-12-2017 Nog meer werk voor hbo'ers en academici, zegt ROA
30-11-2017 Minister wil overleg met ov-bedrijven binnenskamers houden
28-11-2017 Jongeren in opstand: “Kabinet breekt belofte”
28-11-2017 GroenLinks wil lobby voor ov-boetes blootleggen

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: