Nog meer werk voor hbo'ers en academici, zegt ROA

4 december 2017 - Technici en ict’ers zitten op rozen: zij vinden de komende jaren makkelijk een baan. En voor psychologen en universitaire leraren zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt verbeterd. Ook in het hbo zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen en kunstenaars bij nader inzien prima.

Dat blijkt uit de nieuwste prognoses van het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA, dat elke twee jaar een update van de voorspellingen geeft. Afgestudeerde academici hebben iets meer kans op werk dan eerder gedacht.

Deels zijn de voorspellingen hetzelfde als in 2015. Technici en ict’ers kunnen eenvoudig een baan vinden. De arbeidsmarkt ziet er goed of zelfs ‘zeer goed’ uit. Ook leraren komen makkelijk aan de slag.

Opvallend is vooral de omslag bij fysiotherapie en verpleegkunde. Twee jaar geleden zag het er ‘matig’ uit, vonden de onderzoekers van het ROA, maar nu niet meer. De vooruitzichten zijn goed. Dat geldtook voor universitair afgestudeerden in de psychologie.

Bezuinigingen

“Twee jaar geleden stonden er in de zorg veel bezuinigingen op stapel”, zegt hoogleraar Didier Fouarge van de Universiteit Maastricht, waar het ROA deel van uitmaakt. “Daar hielden we toen rekening mee en dat had grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Maar beleidsmakers houden niet altijd woord: de bezuinigingen zijn van tafel geveegd en er komt zelfs twee miljard bij. Dat is misschien maar goed ook, alleen is dat voor mij wel lastig. Ik moet mijn voorspellingen bijstellen.”

Voor hbo-journalisten (van slecht naar matig) en voor afgestudeerden van kunstopleidingen (van matig naar goed) zijn de prognoses gewijzigd. Kun je eigenlijk wel vertrouwen op zulke veranderlijke informatie?

Fouarge: “Je wilt iets weten over de arbeidsmarkt van de komende jaren en daarvoor moet je je baseren op de beste informatie die voorhanden is. Maar we houden de prognoses niet voor niets up-to-date. Ze veranderen nu eenmaal.”

Ook voor universitaire leraren (van matig naar goed) zijn de voorspellingen omgegooid. “Er zijn iets minder studenten in de opleidingen en de vraag is nu iets groter”, zegt Fouarge. “Scholen willen meer universitair geschoolde docenten voor de klas. Het is een kleine markt, dus dan kan zoiets een flink verschil maken.”


Wereldvreemd
 

De cijfers van het ROA vinden hun weg naar studiekiezers via websites als studiekeuze123.nl en ook via de Keuzegidsen voor het hoger onderwijs. “Het is belangrijk dat deze cijfers er zijn”, begint Frank Steenkamp van de Keuzegids, “maar soms krijg ik het gevoel dat de voorspellingen een tikje formeel en wereldvreemd tot stand komen. Over de zorg hadden ze nooit zo negatief hoeven zijn. Je kon op je vingers natellen dat de behoefte aan verpleegkundigen zou toenemen. Ook over het tekort aan leraren wordt toch al een poosje gesproken.”

Zo vermoedt hij ook dat de huidige voorspellingen voor studenten toerisme en vrije tijd niet kloppen. Volgens het ROA zijn de vooruitzichten slecht, maar Steenkamp vermoedt dat het wel meevalt. “Het toerisme gaat groeien en al die Aziaten willen toch ook rondgeleid worden. Er zijn heus niet alleen wat extra schoonmakers in hotels nodig.” 

HOP, Bas Belleman. Bewerking: redactie Studie-kosten


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

11-06-2018 Collegegeld met 18 euro omhoog: kleinste stap in jaren
31-05-2018 CDA en PvdA willen compensatie voor ‘pechstudenten’
28-05-2018 Tegenvaller van honderden miljoenen op begroting OCW
23-05-2018 DUO is 2 miljoen keer gebeld en nam 1 miljoen keer op
04-05-2018 Topdrukte bij MijnDUO na grootscheepse vernieuwing
25-04-2018 Halvering collegegeld beter dan niets, vindt oppositie
23-04-2018 Niet reizen = geen ov-boete
23-04-2018 Jong in hoger onderwijs? Dat blijft duur
19-04-2018 Halvering collegegeld: niet zeuren, maar opschieten
19-04-2018 ‘Alles op rolletjes bij DUO’
19-04-2018 Akkoord over basisbeursmiljoenen: eerste horde genomen
19-04-2018 Hbo-afgestudeerden steeds makkelijker aan de bak
03-04-2018 Omscholen van zorg naar onderwijs: collegegeld blijft hoog
22-03-2018 Erasmus Universiteit gaat tarief dure master analyseren
20-03-2018 Raad van State maakt gehakt van halvering collegegeld
19-03-2018 Minister fluit EUR terug om torenhoog collegegeld
15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: