‘Leenstelselmiljoenen bedoeld voor álle studenten’

22 juni 2017 - De VVD wil dat een deel van de opbrengst van het leenstelsel naar de druk bevolkte technische universiteiten gaat. Maar minister Bussemaker, de instellingen en de studentenbonden vinden dat het hele hoger onderwijs moet profiteren.

Het is de VVD, maar ook het CDA en de ChristenUnie, een doorn in het oog dat de technische universiteiten studentenstops moeten invoeren omdat ze het groeiende aantal studenten niet aankunnen. Ze hebben minister Bussemaker al een paar keer gevraagd om meer geld te geven aan opleidingen waaraan de arbeidsmarkt grote behoefte zou hebben.

De inmiddels demissionaire minister heeft al vaker laten weten dat ze daar geen reden voor ziet en dat een tijdelijke studentenstop bij de TU’s helemaal niet zo erg is. Zo konden volgens haar maar 91 studenten in september niet aan de technische opleiding van hun eerste voorkeur beginnen.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg kwam afgelopen vrijdag met een nieuw voorstel. Bij BNR Nieuwsradio stelde hij voor om een deel van de miljoenenopbrengst van het afschaffen van de basisbeurs van studenten te reserveren voor de technische universiteiten.

Absurd

Voorzitter Jarmo Berkhout van de Landelijke Studentenvakbond vindt dat “te gek voor woorden”. Volgens hem moeten er oplossingen komen voor de capaciteitsproblemen bij de TU’s, maar niet over de rug van studenten.

“De VVD wil de TU’s geld geven dat voor alle studenten bedoeld is. De universiteiten en hogescholen doen als het goed is al ‘voorinvesteringen’ om het onderwijs te verbeteren. Daarmee lopen ze vooruit op de opbrengsten van het leenstelsel die hun zijn toegezegd. Op deze manier komt de overheid haar afspraken niet na en kun je geen beleid maken. Dit is absurd.”

Universiteitenvereniging VSNU is evenmin blij met het voorstel van Duisenberg. “Ja, er zijn capaciteitsproblemen bij de technische universiteiten en die moeten met extra investeringen worden opgelost. Maar dat moet niet gebeuren met geld dat door alle studenten is opgebracht. Er is afgesproken dat dat geld gebruikt wordt voor de verbetering van het onderwijs aan alle studenten.”

“De politiek mag niet terugkomen op eerder gemaakte afspraken”, zegt ook de woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. “Die luiden dat de opbrengst van het leenstelsel bedoeld is voor alle studenten en dat de voorinvesteringen van hogescholen en universiteiten worden voortgezet.”  

Bedrijfsleven

Het ministerie houdt het bij een schriftelijke reactie: “Over de opbrengsten van het studievoorschot zijn afspraken gemaakt met de instellingen – óók de TU's – en met studenten. Álle studenten moeten ervan profiteren, niet alleen de studenten aan de TU's. Het is nu aan de universiteiten om gezamenlijk een plan te maken voor de knelpunten die zij ervaren.”

 


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’
07-12-2017 Oppositie: ‘Onderwijs kan niet efficiënter’
07-12-2017 D66: ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’
07-12-2017 Half collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen
04-12-2017 Nog meer werk voor hbo'ers en academici, zegt ROA
30-11-2017 Minister wil overleg met ov-bedrijven binnenskamers houden
28-11-2017 Jongeren in opstand: “Kabinet breekt belofte”
28-11-2017 GroenLinks wil lobby voor ov-boetes blootleggen
24-11-2017 Van Engelshoven snapt zorgen om ov-boetes studenten
15-11-2017 ‘Stop uitbuiting door huisjesmelkers’
13-11-2017 Negenduizend euro aan boetes voor illegale kamerverhuur
07-11-2017 CDA-jongeren halen bakzeil: toch geen basisbeurs
01-11-2017 CDJA optimistisch: de basisbeurs komt terug
31-10-2017 Eén op vijf kan studieschuld nog niet terugbetalen
31-10-2017 Aantal wanbetalende studenten bij Hogeschool Rotterdam stabiliseert

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: