Collegegeld ‘tweede studies’ blijft voorlopig hoog

14 juni 2016 - Na een uitspraak van de Hoge Raad kunnen universiteiten en hogescholen voorlopig torenhoge collegegelden blijven heffen voor ‘tweede studies’.

Doorstuderen is een dure grap als je al een diploma op zak hebt. Voor een tweede bachelor- of masterstudie betaal je al snel veertienduizend euro per jaar. Een tweede medische masteropleiding kan zelfs 32 duizend euro kosten.

Veel te duur, vindt de Stichting Collectieve Actie Universiteiten, en waarom zou je aan de ene universiteit twee keer zoveel moeten betalen als aan de andere? Al vijf jaar lang procedeert SCAU tegen acht universiteiten om de hoge tarieven aan te vechten. Maar die strijd lijkt nu vergeefs.

Volgens SCAU waren extreem hoge collegegelden voor tweede studies nooit de bedoeling. De instellingen zouden slechts een kostendekkend tarief mogen vragen, en wat kost nu één student extra in een volle collegezaal? De universiteiten werpen tegen dat ze de vrijheid hebben om de kosten eerlijk over alle studenten te verdelen.

Bij de onderwijsrechters van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) krijgt de SCAU geen voet aan de grond. Die vinden dat de universiteiten redelijke afwegingen maken. Ook de grote verschillen in tarieven zijn volgens de rechters geen punt: je kunt nu eenmaal op allerlei manieren rekenen.

SCAU hoopte daarom dat de civiele rechter zich over de kwestie zou willen buigen en voerde onder meer aan dat onderwijsrechtbank CBHO alleen toegankelijk is voor studenten. Als een aankomende student een hoog collegegeld wil aanvechten, moet die zich dus eerst inschrijven en daarna gaan procederen.

Maar volgens de Hoge Raad kunnen aankomende studenten wel degelijk bij het CBHO terecht. Ze moeten dan bij de onderwijsinstelling van hun keuze vooraf een lager collegegeld aanvragen. Als die het verzoek afwijst, kunnen ze ertegen in beroep bij het CBHO nog voor ze aan hun opleiding beginnen.

Voor gewone studenten (in hun eerste opleiding) is het collegegeld aan universiteiten en hogescholen vastgesteld op bijna tweeduizend euro. De TU Delft en de TU Eindhoven doen niet aan hoge tarieven en brengen datzelfde bedrag ook aan studenten van ‘volgtijdelijke’ opleidingen in rekening (die een tweede studie doen).

Het kabinet heeft overigens uitzonderingen gemaakt voor omscholing naar het onderwijs of de zorg: voor een omscholing in die sectoren betaalt je het lage tarief (al kun je dus niet twee zorgmasters of twee onderwijsmasters na elkaar tegen het lage tarief volgen, want dat is geen omscholing).

Ook voor dubbelstudenten, die twee of meer opleidingen tegelijk volgen, is een uitzondering gemaakt. Zij betalen slechts één keer het collegegeld. Als ze met de ene opleiding klaar zijn, mogen ze bovendien de andere tegen het lage tarief afmaken.


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

20-03-2018 Raad van State maakt gehakt van halvering collegegeld
19-03-2018 Minister fluit EUR terug om torenhoog collegegeld
15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek
22-02-2018 D66: verplichte toelatingstoetsen moeten gratis
08-02-2018 ‘Geef elke gehandicapte student dezelfde studietoelage’
02-02-2018 Kabinet zet vaart achter halvering collegegeld eerstejaars
01-02-2018 Onterechte studiekosten: Hogeschool Rotterdam betaalt twee ton terug
29-01-2018 Basisbeurs: wel fraude, geen boete
25-01-2018 Studeren of niet? Effect leenstelsel gering, zegt CBS
25-01-2018 Rekenkamer: ‘Minister te rooskleurig over extra uitgaven aan hoger onderwijs’
22-01-2018 Extra studiekosten: wat doet de Onderwijsinspectie eraan?
21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: