Ondertussen deze zomer…

18 augustus 2014 - De collegezalen waren dicht, de universiteitsbibliotheken uitgestorven en de terrassen zaten vol. Maar terwijl vakantiegangers genoten van de zon, gebeurde er van alles in hogeronderwijsland.

Buitenlandbeurzen voor topstudenten

Studenten met hoge cijfers moeten even opletten: onderwijsminister Bussemaker lanceerde deze zomer haar plannen voor meer internationalisering in het onderwijs. Onderdeel is een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten die naar Nederland willen verhuizen én voor Nederlandse studenten die de grens over willen. Voor het programma is jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar, waarvan de overheid de ene helft op tafel legt en de andere helft door universiteiten en hogescholen wordt betaald. Niet iedereen is enthousiast: SP-Kamerlid Jasper van Dijk twitterde meteen dat hij het “bizar” vindt dat Bussemaker de basisbeurs wil afschaffen maar wel miljoenen uittrekt voor internationalisering.
 
Britse studies straks nog duurder?

Studenten in Groot-Brittannië zijn over een paar jaar wellicht duurder uit. De regering overweegt om het maximale collegegeldtarief van negenduizend pond (meer dan elfduizend euro) los te laten, schrijft The Independent. In ruil daarvoor moeten universiteiten zelf leningen gaan uitgeven. Dat zou instellingen aansporen om studenten een gedegen opleiding te geven en later eventueel herscholing, mochten afgestudeerden hun lening niet kunnen afbetalen. Mogelijk wil de Britse regering wat leningen kwijt: in maart werd bekend dat meer afgestudeerden dan gedacht hun schuld niet terugbetalen.
 
Pech voor academische pabo

Na de academische pabo krijgen studenten geen basisbeurs meer voor een academische masteropleiding, bevestigde minister Bussemaker begin juli na Kamervragen van de ChristenUnie. Dat blijft zo, ze ziet geen reden om voor deze groep studenten een uitzondering te maken. Studenten krijgen bij afstuderen een wo-bachelordiploma én een hbo-bachelor en omdat ze dat laatste papiertje op zak hebben, hebben ze geen recht op een basisbeurs voor een academische master. Een pleister op de wonde: als de leraren een hbo-master gaan volgen in het domein onderwijs, krijgen ze daar wel een beurs voor.
 
Studentenkamers: nog 7.900 te gaan

Van de zestienduizend extra studentenwoningen die er in 2016 moeten staan, is iets meer dan de helft opgeleverd, schreef minister Blok van Wonen halverwege juli aan de Tweede Kamer. Het ministerie, sociale studentenhuisvesters, hogescholen, universiteiten en steden hebben in 2011 afgesproken om in vijf jaar tijd zestienduizend extra studentenwoningen te bouwen. Blok concludeert dat die doelstelling “ruim gehaald” gaat worden, maar volgens de LSVb zal het er om spannen.
 
Veel afgestudeerden vinden geen baan

Dat hbo’ers moeilijk een baan vinden, bleek begin juli al uit de HBO-Monitor. Deze zomer meldde het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat ook academici het moeilijk hebben. Tien procent van de hbo’ers en wo’ers die in 2011/2012 afstudeerden, had eind 2013 nog geen baan gevonden. In 2008 was dat nog vier procent. Van de jongeren die wel werk vonden, heeft dertien procent van de hbo’ers en negentien procent van de wo’ers een baan onder hun niveau die ook nog eens niet aansluit bij hun studierichting.
 
Duizenden mensen kunnen studieschuld niet aflossen

Steeds meer oud-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld af te lossen, meldde de NOS vorige week. In 2009 had elf procent van de mensen met een studieschuld geregeld dat ze tijdelijk hun aflossing mogen stopzetten of verlagen, in 2013 was dat opgelopen naar 15,6 procent. In totaal hadden vorig jaar 93 duizend voormalige studenten zo’n betaalregeling met DUO. Van hen hoefden bijna 37 duizend maandelijks helemaal niks te betalen, meer dan 56 duizend hoefden minder te betalen dan eerder vastgesteld.


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

15-03-2018 Vervoersbedrijven maken geen haast met stopzetten ov-boetes
08-03-2018 Roermond komt gehandicapte student tegemoet
06-03-2018 Minister wil betere voorlichting over extra studiekosten
26-02-2018 MijnDUO gaat offline, maar geen paniek
22-02-2018 D66: verplichte toelatingstoetsen moeten gratis
08-02-2018 ‘Geef elke gehandicapte student dezelfde studietoelage’
02-02-2018 Kabinet zet vaart achter halvering collegegeld eerstejaars
01-02-2018 Onterechte studiekosten: Hogeschool Rotterdam betaalt twee ton terug
29-01-2018 Basisbeurs: wel fraude, geen boete
25-01-2018 Studeren of niet? Effect leenstelsel gering, zegt CBS
25-01-2018 Rekenkamer: ‘Minister te rooskleurig over extra uitgaven aan hoger onderwijs’
22-01-2018 Extra studiekosten: wat doet de Onderwijsinspectie eraan?
21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’
07-12-2017 Oppositie: ‘Onderwijs kan niet efficiënter’
07-12-2017 D66: ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: