Ondertussen deze zomer…

18 augustus 2014 - De collegezalen waren dicht, de universiteitsbibliotheken uitgestorven en de terrassen zaten vol. Maar terwijl vakantiegangers genoten van de zon, gebeurde er van alles in hogeronderwijsland.

Buitenlandbeurzen voor topstudenten

Studenten met hoge cijfers moeten even opletten: onderwijsminister Bussemaker lanceerde deze zomer haar plannen voor meer internationalisering in het onderwijs. Onderdeel is een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten die naar Nederland willen verhuizen én voor Nederlandse studenten die de grens over willen. Voor het programma is jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar, waarvan de overheid de ene helft op tafel legt en de andere helft door universiteiten en hogescholen wordt betaald. Niet iedereen is enthousiast: SP-Kamerlid Jasper van Dijk twitterde meteen dat hij het “bizar” vindt dat Bussemaker de basisbeurs wil afschaffen maar wel miljoenen uittrekt voor internationalisering.
 
Britse studies straks nog duurder?

Studenten in Groot-Brittannië zijn over een paar jaar wellicht duurder uit. De regering overweegt om het maximale collegegeldtarief van negenduizend pond (meer dan elfduizend euro) los te laten, schrijft The Independent. In ruil daarvoor moeten universiteiten zelf leningen gaan uitgeven. Dat zou instellingen aansporen om studenten een gedegen opleiding te geven en later eventueel herscholing, mochten afgestudeerden hun lening niet kunnen afbetalen. Mogelijk wil de Britse regering wat leningen kwijt: in maart werd bekend dat meer afgestudeerden dan gedacht hun schuld niet terugbetalen.
 
Pech voor academische pabo

Na de academische pabo krijgen studenten geen basisbeurs meer voor een academische masteropleiding, bevestigde minister Bussemaker begin juli na Kamervragen van de ChristenUnie. Dat blijft zo, ze ziet geen reden om voor deze groep studenten een uitzondering te maken. Studenten krijgen bij afstuderen een wo-bachelordiploma én een hbo-bachelor en omdat ze dat laatste papiertje op zak hebben, hebben ze geen recht op een basisbeurs voor een academische master. Een pleister op de wonde: als de leraren een hbo-master gaan volgen in het domein onderwijs, krijgen ze daar wel een beurs voor.
 
Studentenkamers: nog 7.900 te gaan

Van de zestienduizend extra studentenwoningen die er in 2016 moeten staan, is iets meer dan de helft opgeleverd, schreef minister Blok van Wonen halverwege juli aan de Tweede Kamer. Het ministerie, sociale studentenhuisvesters, hogescholen, universiteiten en steden hebben in 2011 afgesproken om in vijf jaar tijd zestienduizend extra studentenwoningen te bouwen. Blok concludeert dat die doelstelling “ruim gehaald” gaat worden, maar volgens de LSVb zal het er om spannen.
 
Veel afgestudeerden vinden geen baan

Dat hbo’ers moeilijk een baan vinden, bleek begin juli al uit de HBO-Monitor. Deze zomer meldde het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat ook academici het moeilijk hebben. Tien procent van de hbo’ers en wo’ers die in 2011/2012 afstudeerden, had eind 2013 nog geen baan gevonden. In 2008 was dat nog vier procent. Van de jongeren die wel werk vonden, heeft dertien procent van de hbo’ers en negentien procent van de wo’ers een baan onder hun niveau die ook nog eens niet aansluit bij hun studierichting.
 
Duizenden mensen kunnen studieschuld niet aflossen

Steeds meer oud-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld af te lossen, meldde de NOS vorige week. In 2009 had elf procent van de mensen met een studieschuld geregeld dat ze tijdelijk hun aflossing mogen stopzetten of verlagen, in 2013 was dat opgelopen naar 15,6 procent. In totaal hadden vorig jaar 93 duizend voormalige studenten zo’n betaalregeling met DUO. Van hen hoefden bijna 37 duizend maandelijks helemaal niks te betalen, meer dan 56 duizend hoefden minder te betalen dan eerder vastgesteld.


Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

21-12-2017 Hoger onderwijs moet bloeden voor toename aantal buitenlandse studenten
21-12-2017 Eindelijk pakt kabinet ov-boetes aan
21-12-2017 LSVb tegen boeteverhoging: “Ov-bedrijven hebben genoeg verdiend”
19-12-2017 Eerste Kamer wil geen ‘doelmatigheidskorting’ in onderwijs
13-12-2017 Nieuwe ict bij DUO blijkt dubbel zo duur
12-12-2017 LSVb versus huisjesmelkers: ‘Neergeschoten student is de druppel’
07-12-2017 Oppositie: ‘Onderwijs kan niet efficiënter’
07-12-2017 D66: ‘Meer dan de helft van de studenten sluit feestleningen af’
07-12-2017 Half collegegeld voor tweedejaars van alle lerarenopleidingen
04-12-2017 Nog meer werk voor hbo'ers en academici, zegt ROA
30-11-2017 Minister wil overleg met ov-bedrijven binnenskamers houden
28-11-2017 Jongeren in opstand: “Kabinet breekt belofte”
28-11-2017 GroenLinks wil lobby voor ov-boetes blootleggen
24-11-2017 Van Engelshoven snapt zorgen om ov-boetes studenten
15-11-2017 ‘Stop uitbuiting door huisjesmelkers’
13-11-2017 Negenduizend euro aan boetes voor illegale kamerverhuur
07-11-2017 CDA-jongeren halen bakzeil: toch geen basisbeurs
01-11-2017 CDJA optimistisch: de basisbeurs komt terug
31-10-2017 Eén op vijf kan studieschuld nog niet terugbetalen
31-10-2017 Aantal wanbetalende studenten bij Hogeschool Rotterdam stabiliseert

     Archief

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: