Studentenbudget

Op deze website heb je al veel kunnen lezen over de inkomsten en uitgaven van een student. Maar dat is nog lang niet alles, want zoals elk mens maakt ook de student dagelijks kosten voor bijvoorbeeld eten en drinken. Zeker voor beginnende studenten is het lastig om te bepalen met wat voor bedragen je rekening moet houden als je inzicht wil krijgen in je maandelijkse uitgavenpatroon. Hieronder vind je een grafiek waarin je kunt zien wat de gemiddelde uitwonende student maandelijks kwijt is.


1 Bron: website Nibud

Uitleg bij de grafiek

Het totaalbedrag van € 1.118,- is deels opgebouwd uit:

  • Vaste lasten: de uitgaven die elke student moet doen en waar je niet onderuit komt (collegegeld, zorgverzekering, kamerhuur)
  • Variabele lasten: je nieuwe kleding, sportabonnement, hobby's, uitgaan. Dit zijn vaak grote kostenposten in je studententijd, maar tegelijk kun je er ook het makkelijkst op besparen! Dan maar een keer niet online shoppen bij Zalando. Of je gaat eens twee keer per week uit in plaats van drie keer.

Bespaartips voor studenten

Het zijn inkoppertjes, maar hiermee kun je aardig op je kosten besparen:

  • Neem een goedkoop abonnement voor je telefoon
  • Geef bewust minder geld uit: koop alleen wat je echt nodig hebt
  • Schaf je boeken tweedehands aan bij de boekhandel
  • Eet 's avonds met zoveel mogelijk mensen tegelijk
  • Gebruik speciale tools om je begroting bij te houden
  • Let goed op de speciale studentenaanbiedingen in theaters, bioscopen en winkels

Kijk ook eens bij de 10 gouden geldtips voor studenten (Nibud).

Maak je eigen begroting!

Als je jouw inkomsten en uitgaven eens overzichtelijk op een rijtje wil zetten, en wil vergelijken met een gemiddelde student van jouw leeftijd, dan kun je terecht op www.financieelstudieplan.nl. Je kunt het inkomsten- en uitgavenpatroon volledig aanpassen aan jouw situatie en in een handige grafiek zie je of jouw financiën wel op orde zijn.

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: