Op kamers gaan

Hoewel het veel goedkoper is om bij je ouders te blijven wonen, kiezen veel studenten er toch voor om op kamers te gaan. Zeker als je in een van de grote studentensteden wil wonen kun je rekenen op hoge huurprijzen. Daarnaast is het helemaal niet gezegd dat je ook direct een kamer vindt. Hieronder staan twee tabellen met de gemiddelde huurprijs per studentenstad en een rapportcijfer voor de vindbaarheid van kamers. Met deze informatie in je achterhoofd word je in ieder geval niet onaangenaam verrast tijdens je zoektocht naar een kamer. De cijfers zijn bewerkt door de redactie van de Keuzegids.

Bron: NSE/Sk123

Bekijk de exacte prijzen

Wat zijn de opties?

Particulier

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een geschikte kamer. In elke stad vind je wel een aantal particuliere verhuurders die kamers aanbieden op de mooiste plekken. Een snelle blik op internet opent een wereld van woonruimtes voor jongeren, studenten en starters. Maar pas op: commerciële kamerbureaus proberen geld aan jou te verdienen door hoge inschrijvingskosten te hanteren, maar het is niet gezegd dat je dan ook meteen een mooie kamer krijgt.

Het is beter om in je sociale kring iedereen te laten weten dat je een kamer zoekt. Je zal niet de eerste zijn die via vrienden of kennissen aan een woonruimte komt. Hang ook briefjes op in de bibliotheek, supermarkt en je faculteit. Desnoods kun je een advertentie plaatsen in de plaatselijke huis-aan-huis blaadjes.

Een groot voordeel aan het particulier huren is de huurbescherming. Je verhuurder kan de huur alleen opzeggen na toestemming van de rechter. Dat geldt overigens niet voor zogenaamde hospitakamers, waarbij je in hetzelfde huis woont als je verhuurder. Dan heb je namelijk een proefperiode van negen maanden. Een nadeel van particulier huren is de prijs: ondanks de maximale huurprijs die voor de meeste huurwoningen geldt, rekenen veel particuliere verhuurders veel te hoge prijzen voor hun kamers. En ook als ze wel onder de maximale huurprijs zitten, is particulier huren meestal duurder dan een kamer via een studentenhuisvester. Kijk bij huurprijs hoe veel je uiteindelijk zou moeten betalen voor je kamer.

Ga je particulier huren? Kijk dan ook eens op de website van de Woonbond voor handige tips om teleurstellingen te voorkomen en voor tips voor het overleg met de verhuurder.

Studentenhuisvesters

In elke studentenstad zit wel een studentenhuisvester. Dat is een woningcorporatie speciaal voor studenten. Ze beheren vaak verschillende studentenpanden en flats, verspreid over de stad. Als je snel een kamer nodig hebt kun je je het beste aanmelden bij zo’n organisatie. Maar ook als je behoefte hebt aan de gezelligheid van huisgenoten kun je proberen een kamer te regelen via een studentenhuisvester. Via de website van de plaatselijke huisvester kun je op zoek naar een kamer, maar de meeste studenten kiezen ervoor zich aan te melden op Kamernet, die een handig overzicht geeft van alle beschikbare studentenkamers.

Kies je ervoor een kamer te zoeken via een studentenhuisvester, dan zijn er twee smaken: plaatsing of zelf een kamer zoeken. Als je geplaatst wil worden kom je op een wachtlijst. Ben je aan de beurt, dan krijg je een kamer aangeboden in een studentenhuis. Je kunt dan uiteraard wel nog beslissen of je daar daadwerkelijk wil wonen. Een nadeel van plaatsing is dat het over het algemeen langer duurt voordat je een kamer hebt. Maar je weet wel zeker dat je uiteindelijk altijd aan een kamer kunt komen.

De andere optie is zelf een kamer zoeken. Dat kan ontzettend snel gaan, maar kan ook heel frustrerend zijn. Je zal namelijk moeten gaan hospiteren. Dat wil zeggen dat je je aanmeldt voor een kamer, en je vervolgens wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond. Je gaat dan, net als alle andere studenten die hebben gereageerd, langs bij het studentenhuis. En daar word je gekeurd. Degene die het leukste overkwam, of die volgens de bewoners het beste in hun midden past, krijgt de kamer. Zo kan het zijn dat je na je eerste hospiteersessie meteen wordt ‘ingestemd’. Maar je zal ook zeker niet de eerste zijn die tientallen studentenhuizen afgaat voor die ene felbegeerde kamer.

Een groot voordeel van huren via een studentenhuisvester is de prijs: ze zitten altijd een stuk onder de prijs die je bij een particuliere verhuurder zou betalen. Een nadeel is het campuscontract. Dat is een nieuw contract dat studentenhuisvesters hanteren om er zeker van te zijn dat de doorloop in hun huizen blijft bestaan. Het houdt in dat je alleen tijdens je studententijd in het huis mag wonen. Na je afstuderen heb je een half jaar de tijd om te vertrekken, anders word je op straat gezet.

Via een vereniging

Gezelligheidsverenigingen hebben soms eigen huizen, verspreid over de stad. Ze zijn speciaal bedoeld voor hun leden. Word je lid bij een studentenvereniging, dan heb je dus de mogelijkheid in een verenigingshuis te gaan wonen. Hoe dat in zijn werk gaat bepalen de verenigingen zelf. Soms moet je, net als bij de studentenhuisvesters, hospiteren. Andere verenigingen hanteren een hiërarchisch systeem. Hoe ‘prominenter’ je op je vereniging bent, hoe beter en mooier (en duurder) je mag wonen.

Kraak of antikraak

Studenten die het niet erg vinden een wat onzeker bestaan te lijden kunnen gaan kraken. Je betaalt dan alleen maar gas, water en elektriciteit… als je dat hebt. Gemeenten zijn vaak niet blij met krakers, en je loopt altijd het risico dat je uit het pand wordt gezet.

Omdat gemeenten het kraken tegen willen gaan, richten ze soms antikraakpanden in. Dat zijn vaak panden die uiteindelijk gesloopt gaan worden, maar die tot die tijd leeg staan. Het kan soms jaren duren voordat de gemeente die panden ook daadwerkelijk met de grond gelijk maakt. Om in de tussentijd krakers te weren, staat de gemeente het mensen toe om in de panden te gaan wonen tegen een zeer laag tarief. Voor studenten die krap bij kas zitten is het de ideale manier om toch het huis uit te gaan. Maar ook antikraak wonen is onzeker: je weet nooit wanneer je eruit moet.

Huurtoeslag

Via de Belastingdienst kun je huurtoeslag aanvragen. Dat is een bijdrage in de huurkosten. Bij sommigen zal deze toeslag beter bekend staan onder de naam 'huursubsidie', maar de naam is veranderd. Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen moet je aan een hoop voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde, namelijk dat je een zelfstandige woonruimte hebt (met een eigen voordeur, keuken en badkamer) zal voor veel studenten niet gelden. Maar bij de overstap van je eerste studentenkamer naar bijvoorbeeld een zelfstandig appartement is het goed te bedenken dat de (hogere) huurprijs vaak voor een deel gedekt wordt door je huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te kijken of je huurtoeslag kunt krijgen. Zorg wel dat je je meest recente jaaropgaaf bij de hand hebt.

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: