Baankansen en salaris na je studie

Je bent klaar met studeren en je wil de arbeidsmarkt op. Maar wat zijn je kansen? En op hoeveel salaris kun je eigenlijk rekenen? Je vindt hieronder handige cijfers, bijvoorbeeld voor de afbetaling van je studieschuld.

Voortdurend vinden er onderzoeken plaats naar de positie van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. De uitkomsten daarvan vind je in de grafieken hieronder. Voor extra informatie over de arbeidsmarkt en de langetermijnverwachtingen voor jouw studie kun je kijken in de Keuzegids.

HBO-afgestudeerden

  Baankansen1 Startsalaris
HBO Communicatie en kunst
HBO Gezondheid
HBO Maatschappelijke dienstverlening
HBO Management en economie
HBO Milieu en lab
HBO Onderwijs
HBO Recht en Bedrijf
HBO Techniek en informatica

1 In deze grafieken vind je het percentage afgestudeerden dat na de opleiding aan het werk is gegaan. Het overige percentage bestaat niet alleen uit afgestudeerden die geen werk konden vinden; sommigen kiezen ervoor om eerst een jaar te reizen of door te studeren. Ook vind je in deze grafieken hoe veel afgestudeerden die werk hebben gevonden ook daadwerkelijk op niveau werken. Tussen haakjes staat telkens het gemiddelde aantal maanden dat afgestudeerden moesten zoeken voordat ze een baan vonden.

Bron: ROA, HBO-raad/ Keuzegids 2015

WO-afgestudeerden

  Baankansen1 Startsalaris
WO Taal, communicatie, onderwijs
WO Geesteswetenschappen
WO Recht en bestuur
WO Economie en bedrijfskunde
WO Medisch en biologisch
WO Technische wetenschappen
WO Sociale wetenschappen
WO Exact, natuur en informatica

1 In deze grafieken vind je het percentage afgestudeerden dat na de opleiding aan het werk is gegaan. Het overige percentage bestaat niet alleen uit afgestudeerden die geen werk konden vinden; sommigen kiezen ervoor om eerst een jaar te reizen of door te studeren. Ook vind je in deze grafieken hoe veel afgestudeerden die werk hebben gevonden ook daadwerkelijk op niveau werken. Tussen haakjes staat telkens het gemiddelde aantal maanden dat afgestudeerden moesten zoeken voordat ze een baan vonden.

Bron: IVA Onderwijs / Keuzegids 2015

 

Laatste nieuws

 
 


Gids voor studiekiezersIn de Keuzegids staat alles wat je nodig hebt om een studie te kunnen kiezen. De gids is er voor hbo, wo en mbo.

Handige tips voor: